Afdeling A, Speuren

Bij het speuren maken we gebruik van het goede reukvermogen van de hond, dat hierdoor steeds beter wordt ontwikkeld.  Al op jonge leeftijd kan er met basisoefeningen begonnen worden. De hond leert een spoor volgen. Een spoor kan op diverse ondergronden zijn uitgelegd, bijvoorbeeld op een weiland, akkers en zand. Het speuren wordt gedaan volgens het IPO programma. De sporen worden naarmate u vordert langer, komen er meer hoeken, voorwerpen en moet het spoor steeds langer blijven liggen voor u het met uw hond gaat uit lopen.

Afdeling B, Gehoorzaamheid  (Appel)

Gehoorzaamheid, ook wel appèl genoemd, is de basis van de sport, bij ieder onderdeel van de sport maar ook in de dagelijkse omgang. Dit onderdeel wordt ook wel afdeling B genoemd. Gehoorzaamheid kom je overal weer tegen. Of het nu in het africhtingsprogramma is of bij je thuis. Aan een gehoorzame hond heb je veel plezier.

In dit onderdeel wordt de hond geleerd diverse oefeningen correct uit te voeren, zoals het volgen, de zit- af- en sta oefening. Het apporteren van een voorwerp over de vlakke grond, een haag en een klimschutting

De basis van gehoorzaamheid, het omgaan met soortgenoten en het zich onbevangen gedragen tussen de mensen wordt, getest in het VZH (Verkeerszekere Hond) examen. Honden dienen hiervoor te slagen alvorens men aan een africhtingsexamen mag deelnemen.

 

Afdeling C, Pakwerk/ Manwerk

Pakwerk of Manwerk wordt ook wel afdeling C genoemd. Het is het spectaculairste onderdeel bij de africhting van jouw hond. Bij het onderdeel appel werd het belang van gehoorzaamheid al aangegeven en ook hier vormt gehoorzaamheid een belangrijke factor. Daarnaast wordt in de opbouw van het pakwerk veel gebruik gemaakt van de buitdrift van de hond. Jouw hond wordt hierdoor niet manscherp, maar zal het pakwerk eerder zoen als een fantastische spel.

Naast het bijten op de bijtmouw, dient de hond ook correct de geleider te volgen naar de diverse onderdelen van het pakwerk. Hier komt dus de gehoorzaamheid weer om de hoek kijken.

De eigenschappen van de hond zoals doortastendheid, zelfverzekerdheid en belastbaarheid komen hierbij tot uitdrukking.